Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenplanten, oesterzwammen en duurzaam design

Gispen ontwikkelt akoestische compostpanelen

Gispen ontwikkelt en produceert circulaire producten. "We werken continue aan het verbeteren van de circulaire score van onze producten. Soms ontstaat er vanuit een concrete behoefte voor een product een zoektocht naar nieuwe materialen. Zo ook voor onze akoestische panelen. Ze hebben een akoestische waarde, maar zijn gemaakt van nieuwe, niet afbreekbare materialen die achteraf niet zo makkelijk te scheiden zijn. Dat kan beter", aldus een woordvoerder.

Soms komen verschillende ontwikkelingen toevallig samen. Begin 2018 kwam Gispen in contact met Stichting Sign. Deze wilde reststromen uit de kas- en tuinbouw op een circulaire manier een nieuw leven geven. "Zij hadden al onderzocht dat samen met een reststroom van oesterzwammen een prima akoestisch materiaal gemaakt kan worden. Door de oesterzwammen te laten groeien op de stelen en bladeren van tomatenplanten ontstaat een soort biologisch piepschuim. Alleen was er nog geen toepassing voor dit materiaal, en zo benaderde Sign het bedrijf Gispen omdat een interieurtoepassing wellicht een mooie oplossing zou zijn. Samen met Sign, Avans hogeschool en Fungalogic ontwikkelen we nu akoestische panelen", laat Gispen weten.

Ieder heeft zijn eigen rol in deze circulaire co-creatie. Stichting Sign vanuit de wens reststromen uit kassen een nieuwe toepassing te geven, Avans hogeschool & Fungalogic om met het gebruik van mycelium biologisch afbreekbare materialen te produceren en Gispen vanuit de behoefte om haar producten circulair te maken. We helpen elkaar door de kennis bij elkaar te brengen en voor alle partijen een winsituatie te creƫren. Om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling voldoet aan de eisen (CE waarde, kwaliteit, constructie en prijs) van Gispen maakten we samen een programma van eisen. Zo is het bijvoorbeeld essentieel dat de akoestische waarde gelijk blijft en het paneel moet modulair gebruikt kunnen worden. Ook moeten de panelen passen binnen de bestaande constructie.

"Door dit vooraf op papier te zetten weet iedereen precies waar de focus ligt en dat helpt als je nog zoveel moet testen en uitvinden. We laten het schuim groeien in een bak van duurzame Osb zero platen en zo ontstaat er een akoestisch paneel dat stevig genoeg is om de constructie te dragen. De eerste testen gingen niet meteen goed. De samenstelling van de tomatenstengels, de hennep en de oesterzwammen komt nogal nauw en als het recept niet precies klopt wordt het materiaal onbruikbaar. Na een aantal keer proberen hadden we wel de juiste samenstelling en nu zijn de eerste panelen een feit".

Gispen: "De productie zit nog midden in de ontwikkeling. Als deze testen slagen gaan we onderzoeken in welke producten we dit materiaal nog meer kunnen toepassen, om alle Gispen producten zo circulair mogelijk te maken. We verwachten in de zomer van 2019 de eerste producten te lanceren".

Meer informatie:
Gispen
E-mail: info@gispen.nl
www.gispen.com

Publicatiedatum: