Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bank gemaakt van liefst 95% gerecycled materiaal

Van plastic afval naar designproduct

Gispen Inspiratie Centrum in Culemborg heeft een bank gemaakt, de Sett CE, van liefst 95% gerecycled materiaal. Om plasticverspilling tegen te gaan, heeft Gispen haar eigen plastic afval gebruikt om een bank van te maken. Oude plastic kastdeuren en verpakkingsmateriaal zijn nu bijvoorbeeld 3D geprint tot de romp van de bank.
Bij het hergebruiken van materialen is het volgens Gispen essentieel dat deze ook weer van elkaar te scheiden zijn (zodat ze later weer in een nieuw productieproces verwerkt kunnen worden). Alle materialen in de Sett bank zijn los te halen, door slimme technieken te bedenken is ieder onderdeel weer te verwerken tot een nieuw product.

Gispen is samen met Searious Business de uitdaging aangegaan om van plastic afval een nieuw designmeubel te maken. “We krijgen veel archiefkasten terug van klanten, deze worden niet meer gebruikt omdat men steeds minder papier gebruikt op kantoor. De romp van de kast is van staal en kunnen we eenvoudig opnieuw gebruiken. De plastic roldeuren zijn lastiger, en daarom namen we deze als hoofdrolspeler voor het nieuwe materiaal. Vervolgens heeft de TU Delft van deze deuren een nieuwe grondstof ontworpen. Belangrijkste eigenschap; bruikbaar als materiaal voor de 3D printer en tot 10 keer opnieuw te gebruiken zonder nieuw materiaal toe te voegen.”
“Dit vonden we heel belangrijk omdat hiermee de levensduur van het materiaal drastisch verlengt wordt. Tijdens dit ontwikkeltraject ontdekten we dat we met 3D printen slimme verbindingen konden printen die eerder niet mogelijk waren. Niet is de bank alleen gemaakt van 95% gerecycled materiaal, al deze materialen zijn ook weer van elkaar te scheiden.”

Bron:
www.gispen.com