Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kapel zonder elektriciteit, verwarming of water

Álvaro Siza Vieira heeft de Capela do Monte gebouwd, een kleine kapel op een heuvel in de Algarve, Portugal, die geen elektriciteit, warmte of stromend water heeft. Het beige gebouw heeft een oppervlak van 10,34 bij 6,34 meter en vertrouwt op natuurlijke ventilatie en materialen zoals baksteen, kalksteen en tegels om het in de zomer koel te houden en warm in de winter.


Siza is ontstaan uit het werk van de Egyptische architect Hassan Fathy, die een pionier was in het gebruik van natuurlijke ventilatiesystemen, omdat het gebied waar de kapel staat een gelijksoortig klimaat en topografie als Noord-Afrika heeft. De Capela do Monte wordt door de architect omschreven als 'een puur architecturaal project' en is zijn eerste gebouw in dit deel van Portugal. De kapel is alleen toegankelijk via een voetpad en fungeert als middelpunt van het Monte da Charneca-centrum, een privaat gefinancierd initiatief dat bezoekers van het Algarve-gebied van Portugal een rustgevend en spiritueel toevluchtsoord biedt. Siza heeft het kruis van de kapel, het altaar, de bank en de stoelen ontworpen, en ook de tekeningen gemaakt voor de drie tegelmuren waar momenten uit het leven van Jezus Christus te zien zijn: zijn geboorte, zijn doop en zijn dood. Bij het kleine gebouw is ook een kerkhof van ongeveer dezelfde grootte gebouwd.
Publicatiedatum: