Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verfijnde futuristische lamp komt na 60 jaar weer opnieuw op de markt

De lamp die kaarsen kan vervangen

Republic of Fritz Hansen en Lightyears zijn een samenwerking aangegaan met de internationaal georiënteerde Deense architect, ontwerper en professor Bodil Kjaer, voor de herintroductie van hun Cross-Plexlamp uit 1961. 

De Cross-Plexlamp past helemaal in de filosofie van Bodil Kjaer: het gaat niet alleen om het ontwerpen, maar om het bedenken van passende oplossingen. De lamp is bedacht nadat Kjaer bij haar thuis een krant aan wat kaarsen brandde; de oplossing was om een ​​lamp te ontwerpen die kaarsen kon vervangen maar wel dezelfde soort 'Hygge' in een kamer bracht. Het is een echt voorbeeld van Bodil Kjaers functionalistische benadering van design met zijn strakke en rechte lijnen. 



De basis is van transparant acrylglas, in de vorm van een kruis en is een soort puzzel, waardoor er precies genoeg ruimte overblijft voor het koord. De vierkante kap is van opaak acrylglas en van de zijkant gezien zou de lamp zo deel uit kunnen maken van een skyline, helemaal in de sfeer van het urban nachtleven of een internationaal hotelinterieur. Designmanager van Lightyears, Dorthe Helm, is erg enthousiast over het opnemen van de Cross-Plex lamp in de collectie. 


De Cross-Plex past tegenwoordig weer net zo goed in een interieur als bijna 60 jaar geleden en voegt echt iets toe aan de Lightyears-collectie. Het ontwerp en het idee erachter zien er zo eenvoudig, bijna voor de hand liggend uit, en toch heb ik zoiets nog nooit gezien. De eerlijkheid en functionaliteit in het stuk maakt het een klassieke en tijdloze lamp die prachtig past in elke moderne inrichting. Cross Plex is een aanvulling op de veelgeprezen Scandinavische verlichtingstraditie door een meer internationale stijl toe te voegen. De Cross-Plexlamp is verkrijgbaar in twee verschillende hoogtes; een ontwerp van 300 mm en een van 500 mm. 

Meer informatie:
Fritz Hansen
Publicatiedatum: